Fakt bojek był trzymany w kubku. Ale wyobraźcie sobie, że macie wrzucić kilka samców do małego akwa albo do akwa gdzie wiadaomo, że bojek będzie agresywny. Trzeba patrzeć na swoją firmę też pod względem ekonomicznym.
Tylko to co piszesz to jest ekonomia źle pojęta, typowe utylitarne myślenie! Sam sprzedaję bojowniki i wszystkie samce o dziwno trzymam w jednym akwarium i bez żadnej krzywdy dla ryb. Jak to robię...? Kto chce zobaczyć niech przyjedzie i się przekona.
Bo jeżeli mielibyśmy trzymać zwierzaki w ich naturalnym środowisku to nasze domowe małe kostki niemiałyby racji bytu. Wtedy tylko wanny:P
A glony? No sorry, ja też w swoim mam, jakąś równowagę mam. Sterylne akwa robi większe zło.
A kto napisał, żeby ryby trzymać w wannach? Chodzi o zapewnienie im minimum do egzystencji dłuższej niż tylko tego, aby u mnie przeżyły, a po sprzedaniu to niech zdechną, przyjdzie po następne. Ja też nie mam sterylnych akwarii, to co widziałem u Piotra Apisto też takowych nie ma. Ale chyba pojęcia zostały pomylone:
czyste ≠ sterylne!
I skoro tak już każdy pisze o cenach, że u Kobry tak tanio to pozwoliłem sobie zrobić małe zestawienie:
Neon czerwony:
Arsik 2,20 (50ryb-2zł) - Kobra 2,99
Bystrzyk amandy:
Arsik 1,99 - Kobra 1,99
Neon innesa:
Arsik 1,49 - Kobra 1,49 (a było 1,89, ale cena została obniżone kiedy zacząłem sprzedawać 1,49)
Otosek:
arsik 4,50 - Kobra 4,99
:
skalary niebieskie ( Dostępne jakiś czas temu) Arsik 6-7zł - Kobra 9 (lub 9,50zł)
Potem gdy ciało skalara osiągnęło wielkość 4,5-5cm - 11-12zł
Glonojad (Zbrojnik niebieski)
Arsik 4,99 (7-10cm) - Kobra 2,99 (3-4cm)
Microrasbora Galaxy
Arsik 8,00zł (duże dorosłe ryby, pełne okrągłe brzuchy!) - Kobra 5,99 (2,5cm)
Jak widać powtarzana jak mantra informacja, że u Kobry zawsze tanio dość mocno zakorzeniła się w świadomości co niektórym.
Ponadto to zestawienie to ryby bardzo popularne, niezbyt wymagające więc nie odnoszę się do tego jakoś entuzjastycznie.
Chciałbym zobaczyć jego ceny na gatunki rzadsze, gatunki bardziej lub bardzo wymagające, koniecznie
przekwarantannowane u niego.
Chcesz poznać dobrego sprzedawcę? Zajrzy do jego.... śmietnika (no chyba, ze wyrzuca do sedesu).